Archiv 2005

Jak sestavit slavnostní menu - 8. 12. 2005

I my v Akademii jsme se připravovali na slavnostní prosincové dny - inspiraci pro obměnu vánočního a silvestrovského stolu jsme čerpali na dalším semináři s Milanem Magni. Ochutnávaly se speciality jako adventní salát s jablky a sýrový dort, a to v doprovodu vín z Vinařství Mikrosvín Mikulov a Vinařské školy Valtice. Zlatým hřebem se stala paštika z husích jater a slámový Sauvignon ze ZD Sedlec.

Víkendový seminář o víně - listopad 2005

V odpoledních hodinách dne 18. 11. 2005 se sešli příznivci vína v učebně Vinařské akademie ve Valticích, aby zde pod vedením zkušených lektorů a odborníků poznávali krásy vína. Nešlo začít jinak, než u počátků pěstování révy a výroby vína, kterými seminář zahájil prof. Kraus. Základy degustace, prohlídku výrobního sklepa a degustaci účastníci absolvovali ve školním sklepě Venerie pod vedením sklepmistra Pavla Buriánka a Vladimíra Janíka, který prokládal výklad verši o víně. Sobotní dopoledne se neslo v duchu vinohradnickém a vinařském v poutavém výkladu Ing. Kopečka.  Odpoledne se všichni vypravili na vyhlídku z kolonády Reisten a na názornou ukázku révy ve vinici. Možnost porovnat si vína s jiným výrobcem poskytlo Vinařství Černý, kde se odehrával sobotní večerní program. V rámci nedělního programu proběhlo testování smyslů pod vedením Ing. Macháčkové. Po předání absolventských certifikátů se všichni rozjeli do všech koutů naší republiky a dokonce i do zahraničí. Již dnes víme, že se z mnohými setkáme na kurzu Sommelier, který poskytuje hlubší vhled do problematiky vína.

Na moravskou notu - 20. 10. 2005

Po prázdninové odmlce jsme navázali na předchozí setkání s Milanem Magni a jeho specialitami. Tentokrát jsme hledali možnosti snoubení vín s moravskou kuchyní. Na začátku byla položena zásadní otázka: „Co je moravská kuchyně a jaké máme moravské recepty?“ K velkému údivu a zklamání všech účastníků jsme dospěli k poznání, že spousta receptů považovaných za naše národní, má původ za našimi hranicemi a k nám se dostala díky migracím různých skupin obyvatelstva. Specifické moravské recepty lze dnes najít v podstatě jen na několika málo místech. Důkazem toho byl polozapomenutý a vzkříšený recept, který poslala stařenka z Kopanic. Sestával z jednoduchých surovin - vařených mléčných kukuřičných zrn, vlašských ořechů, mletého máku a rozpuštěného másla, ale přesto, či snad právě proto vytvářel rafinovanou kombinaci, obzvláště pak ve spojení s bílými víny. Velice zajímavě vyznělo i spojení pečených paprikových lusků plněných sýrem v doprovodu Rulandského bílého z firmy VINOHRAD Horní Věstonice (www.vinohrad.cz), která pro tento večer vína z větší části zajistila. Jednou z již více rozšířených lahůdek, které se podávaly, byla Valašská rolka, autorský recept Milana Magniho - chuťovka z eidamského sýra, anglické slaniny a sušených švestek. Nečekaným zážitkem se stalo zázvorové pečivo v kombinaci s "tvrdším" červeným vínem, chutnalo skvěle i se sedleckým ledovým "Vlašákem".

Zahájeny nové kurzy Sommelier 2005/2006

Další dvě kola kurzu Sommelier byla zahájena na podzim letošního roku. Sjeli se na ně „adepti stavu sommelierského“ ze všech koutů republiky, a to nejen z řad restauratérů, vinotékařů a výrobců vína. Pod vedením zkušených lektorů (Prof. Krause, Prof. Malíka, Ing. Kopečka aj.) se vydali na nekončící cestu za poznáním vína. Na druhou část se opět do Valtic vypraví na začátku příštího roku.

Víkendový seminář o víně - srpen 2005

Pro milovníky vína jsme na prázdninový víkend 19. - 21. 8. 2005 připravili Víkendový seminář o víně. Účastníci se zde dozvěděli více o tomto ušlechtilém nápoji a současně strávili příjemné chvíle v jeho společnosti - součástí programu byly dvě řízené degustace v místních vinařských podnicích. Počasí bylo přímo ukázkové, a tak bylo možné část programu absolvovat pod širým nebem – nechyběla procházka ukázkovým vinohradem, vyhlídka na okolní vinohrady z kolonády Reisten ani příjemné posezení na hranicích.

Růžová vína v gastronomii - 23. 6. 2005

Takto znělo téma dalšího setkání s Milanem Magni, které bylo voleno s ohledem na nadcházející období léta. Růžová vína nejsou totiž jen módním fenoménem, ale i skvělým hasičem žízně. Měli jsme možnost posoudit širokou škálu růžových vín od různých výrobců – VINSELEKT MICHLOVSKÝ, Vinařství Trpělka&Oulehla, Vinné sklepy Valtice, Moravíno Valtice, Víno Mikulov,  Bogdan Trojak a Bc. Janoušek. Své víno z novošlechtění nám věnoval i Prof. Vilém Kraus, nechybělo také kultovní rosé Chateau Magni 2003. Naskytla se i příležitost srovnání našich růžových vín s jihoafrickým. A k čemu se vína podávala? K sušeným meruňkám macerovaným ve vermutu, k lombardské pastě s Gorgonzollou, k zeleninové pochoutce Ratatui a plněným sýrům s bílou plísní. Zlatým hřebem večera se stala prezentace a ochutnávka tvrdého sýru Gran Moravia, který osobně přivezl pan Claudio La Carbonara, obchodní ředitel česko-italské firmy Orrero.

Nejobvyklejší oeno-gastronomické chyby a omyly  - 31. 5. 2005

Poslední květnový den vyhradila Vinařská akademie druhému semináři z cyklu oeno-gastronomických setkání, který byl věnován nejobvyklejším chybám a omylům v gastronomii. Atmosféra v Hradebním sklepě byla velice přátelská, podávané speciality překvapivé, vína skvělá a jejich kombinace nečekané a vzrušující zároveň. Během večera se podařilo vyvrátit téměř všechny zavedené zásady snoubení jídel a vín. Nikdo, ani ti, kteří přijeli z velké dálky, nelitovali, že se na tento seminář do Valtic vydali. Vždyť kde Vám nabídnou takové speciality jako např. gruzínskou pastu chmeli sumeli, moučník z belgické čokolády, plátky žampionů zalité aceto balsamico a ke všemu dokonce doporučí víno podtrhující jejich chuť? A co takhle zmrzlinu s vínem? Tato závěrečná rafinovaná kombinace vanilkové zmrzliny polité opět aceto balsamico doprovázená Veltlínským zeleným sklidila největší úspěch. Výjimečnost večera podpořila velkou měrou také vybraná vína z Vinařství Trpělka a Oulehla. Foto z akce viz. dole.

Nahoru

Víkendový seminář o víně

Netradičně strávený víkend zažila skupina příznivců vína z různých koutů naší republiky ve dnech 20. - 22. 5. 2005 ve Valticích. Všechny sem přivedla touha po bližším poznání nejen tohoto nápoje, ale i vinařské problematiky v širším slova smyslu. Toto setkání uspořádala Vinařská škola Valtice a Vinařská akademie Valtice jako další běh Víkendového semináře o víně. Účastníci se dozvěděli, jaké postavení má naše vinařství v celosvětovém měřítku, hovořilo se o domácích i světových odrůdách, technologii výroby vína, demonstrována byla práce sommeliera a jeho pomůcky. Výuka neprobíhala jen teoreticky v učebně - o révě, jejích vlastnostech a pěstování nešlo hovořit jinde než ve vinohradu. O pozitivních účincích vína, historii Valtic, sousedním rakouském vinařství a současných potížích místních vinařů se debatovalo na vyhlídce a v okolí kolonády Reistny. Během semináře nezůstalo však jen u slov - názorně se představilo technické zázemí výroby vína ve školním sklepě Venerie a nechyběly samozřejmě ani degustace. O tom, že víno má velice blízko k umění, se všichni přesvědčili na řízené degustaci vín Vinařské školy, která byla prokládána úsměvnými verši s vinnou tematikou. Příjemně prožitý večer zajistila i degustace vín zdejšího malovinařství, kterou provázela paní Bílkovičová. Po náročném dvoudenním programu se v neděli prověřovaly degustátorské schopnosti účastníků. Ochutnáváním roztoků otestovali svou citlivost na jednotlivé chutě, zjišťovaly se i vlohy pro rozlišování vůní. Odpoledne se již všichni vraceli domů obohacení o spoustu poznatků, zážitků a vzpomínek na Valtice a jejich víno.

Sýr je bratr vína

Poslední dubnovou středu uspořádala Vinařská akademie Valtice v Hradebním sklepě ve Valticích úvodní seminář z připraveného cyklu oeno-gastronomických setkání, tentokrát s tématem Sýr je bratr vína. Pochoutky z vybraných druhů sýrů připravil a slovem přednášku provázel Mgr. Milan Magni. Na své si zde přišli milovníci všech chutí - do dětství jsme se vraceli díky lahodné Krémové misce podle babičky, naproti tomu výraznější chutě katalánských námořníků jsme nalézali v Ančovičkové pastě s Parmezánem. Nelze ani opomenout vynikající Gorgonzollovou pastu z pravé italské Gorgonzolly. Sýrové speciality byly podávány v doprovodu vín z firmy Vinařství Kovacs z Novosedel. Zbývá jen dodat, že při dalším setkání se budeme teoreticky i prakticky seznamovat s vžitými oeno-gastronomickými omyly, které se bohužel tradují i v odborné literatuře. Pokud Vás tedy zajímá, jak je to např. s kombinací špenátu a vína, vydejte se ve středu 25. 5. 2005 do Valtic. 

Prezentace Vinařské akademie Valtice na přehlídce svatebních šatů v Praze

Víno je ušlechtilým nápojem, který často doprovází slavnostní okamžiky lidského života. Jedním z nich je i svatba. A když se řekne svatba, jsou to mimo jiné i krásné svatební šaty. Proto dne 15. 2. 2005 zvolila akademie za místo prezentace svého nového programu další ročník "Velké dražby svatebních šatů a módní show Jiřiny Tauchmanové". Módní přehlídka se konala v luxusních prostorách nové výstavby LIGHTHOUSE v Praze. Mezi pozvanými hosty nebyly jen vdavek chtivé dámy, ale i významní zástupci kulturně-společenského života. Po představení nové exkluzivní kolekce nechyběla ani dražba svatebních šatů, jejíž výtěžek byl určen Kapce naděje. Poté již kroky většiny účastníků směřovaly k rautu a místu s prezentací vín prezidenta akademie Ing. Jiřího Kopečka a Střední vinařské školy Valtice, která svými víny podpořila účast Vinařské akademie. Pak už se jen ochutnávalo a hovořilo o víně a o možnostech jeho poznávání v rámci nového vzdělávacího programu Vinařské akademie. Na základě ohlasu, se kterým se prezentace akademie a školy setkala, lze očekávat, že s mnohými účastníky akce se setkáme znovu, a o tentokrát ve Valticích.

Smlouva o spolupráci

Rok 2005 zahájila Vinařská akademie důležitým krokem - podpisem smlouvy o spolupráci se Střední vinařskou školou Valtice (Střední vinařská škola, Střední odborné učiliště zahradnické a Učiliště) . Za akademii tak učinil prezident Ing. Jiří Kopeček, školu zastoupila ředitelka Ing. Ivana Machovcová. Účelem smlouvy je spojení sil k propagaci českého vinohradnictví a vinařství a také rozšíření spektra vzdělávacích akcí bez toho, aniž by se vzájemně překrývaly. Osvědčené kurzy budou nadále pořádány - bude tedy možné absolvovat např. kurz Sommelier akreditovaný MŠMT ČR, víkendový seminář o víně i kurz degustátorů vína. K nim se v následujících měsících přidají další zajímavé akce spjaté s vínem. Společně pořádané akce se budou konat pod hlavičkou Střední vinařské školy Valtice (jakožto státní vzdělávací instituce uváděná na prvním místě) a Vinařská akademie Valtice (občanské sdružení). Informace o připravovaných i již uskutečněných akcích budeme zveřejňovat na našich stránkách www.vinarska-akademie.cz a www.svisv.cz.

Nový vinohradník mezi námi

Mrazivého a lehce prosluněného odpoledne v sobotu 29. 1. 2005 uspořádala Vinařská akademie odbornou exkurzi po valtickém okolí. Zaměřena byla samozřejmě na vinohradnickou a vinařskou tematiku, nicméně opomenuty nebyly ani některé okamžiky z bohaté historie Valtic a okolí. Jedním z impulsů k uskutečnění této akce bylo předání netradičního a přitom velice krásného daru - vinice. Jelikož věhlas moravských vín dolehl i do Prahy, stalo se touhou jednoho obyvatele hlavního města vlastnit svůj vinohrad a podílet se vlastními silami na budování proslulosti vín z moravských vinic. Jeho přání bylo vyslyšeno, a tak putování po kraji směřovalo z náměstí přes Bezručovu vyhlídku až do vinohradu. 

Do rodiny vinohradníků byl nový člen přivítán a pasován zástupci Vinařské akademie. Na důkaz významnosti tohoto kroku obdržel glejt - zápis do Knihy vinohradníků. Se slovy "Kdo chce slopat, mosí kopat", gratulacemi a předáním zmijovky bylo slavnostně předáno několik řádků révových keřů do opatrování novému majiteli. Prezident akademie Ing. Kopeček připomněl všem přítomným, co vše takový dar obnáší. Kromě již zmíněného kopání také stříhání, opravy drátěnky, vázání, odkopání, čištění kmínků a podlom, neustálé postřikování, zastrkování a smítání a také redukci hroznů. Není však třeba podléhat skepsi z množství potřebné práce, neboť když budeme mít vinohrad skutečně rádi a všechno dobře půjde, tj. nebude moc pršet a nebude ani málo pršet, nebude moc zima, ani moc teplo, nebudou choroby, špačci a zloději, dojde možná k tomu, oč jsme celý rok usilovali - sklizeň hroznů neboli vinobraní.

Oslava mladých vín 2004

Ve čtvrtek 11. 11. 2004 uspořádala Vinařská akademie Valtice v prostorách Španělské konírny valtického zámku již 10. ročník Oslavy mladého vína. Moderování večera se úspěšně zhostil prezident akademie Ing. Jiří Kopeček. Zhodnocení ročníku 2004  a společnou degustaci několika vzorků mladých vín jako již tradičně provedl pan profesor Vilém Kraus. Tomu zástupci Vinařské akademie, města Valtic a Vinařského fondu u této příležitosti poblahopřáli k jeho nedávno získanému státnímu vyznamenání.
"Navzdory horšímu průběhu počasí během roku dosáhly hrozny poměrně vysoké cukernatosti", uvedl pan profesor, "nesou si však ve vínku i vyšší kyseliny a třísloviny, které budou vyžadovat trochu delší vývoj vína."
Milovníci mladých vín měli příležitost přechutnat a posoudit vína ročníku 2004, která jsou již v prodeji, ale i vína, která ještě nebyla finalizovaná. Prezentováno zde bylo např. Svatomartinské a Martinské víno od všech letošních výrobců, ale i několik dalších značek větších či menších vinařských firem. Atmosféru příjemného večera dotvářela cimbálová muzika Katran.

Nahoru

Fotogalerie

AKTUALITY


PROHLÁŠENÍ O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ


PARTNER KURZŮ:

logo orez zmenšené




TIP NA DÁREK - DARUJTE VZDĚLÁNÍ






KURZY O VÍNĚ:

ORANŽOVÁ A BIODYNAMICKÁ VÍNA
2.2.2019

MINIMALIZACE SÍRY VE VÍNĚ
21.1.2019  

GRUZIE - KOLÉBKA SVĚTOVÉHO VINAŘSTVÍ
rok 2019

KURZ SOMMELIER 
I. část: 22. - 25.10.2018 
II. část: 19. - 23.11.2018

VINAŘSKÁ AKADEMIE I - KADET
2. - 4.11.2018

VINAŘSKÁ AKADEMIE II - VINAŘSTVÍ ČR
14. - 16.6.2019

VINAŘSKÁ AKADEMIE III - VINAŘSTVÍ SVĚTA
22. - 24.2.2019

VINAŘSKÁ AKADEMIE IV - SPECIÁLNÍ TECHNOLOGIE, INOVACE A VIZE
23. - 24.11.2018


Všechny termíny jednotlivých kurzů najdete 
zde.



VINAŘSKÁ AKADEMIE VALTICE V POŘADU "VÝLETNÍCI" ČESKÉ TELEVIZE
Video shlédnete ZDE




Kudyznudy.cz - tipy na výlet

© Vinařská akademie | www.vinarska-akademie.cz
created by www.timetree.eu